Cât de probabilă este o criză alimentară în România, cum stăm cu stocurile: anunțul ministrului Agriculturii

de: Alexandru Puiu
10 03. 2022

În contextul invaziei Ucrainei și al rolului de exportator principal pe care îl joacă Rusia în mai multe domenii, în ultimele săptămâni, s-a adus de mai multe ori în discuție posibilitatea unei crize de alimente combinată cu o explozie a prețurilor pentru coșul de bază.

Având în vedere scenariile vehiculate în mass-media, ministrul Agriculturii a simțit nevoia să vină cu mai multe precizări importante legate de posibilitatea unei penurii alimentare pe meleaguri mioritice. Din câte se pare, România produce suficient pentru acoperirea consumului intern și are capacitatea de a se susține singură din punct de vedere alimentar. Punctual, la ora actuală, conform spuselor lui Adrian Chesnoiu, există suficiente stocuri de materie primă.

Care sunt șansele să avem probleme cu alimentele, în România

„În Ministerul Agriculturii facem monitorizarea stocurilor în permanenţă, atât la nivelul comercianţilor şi furnizorilor de cereale, cât şi la nivelul industriei de morărit şi panificaţie. De asemenea, sunt întocmite zilnic rapoarte cu privire la situaţia stocurilor de cereale din depozitele autorizate şi din zonele de comercializare, pentru a fi pregătiţi să intervenim cu măsurile adecvate. Datele la zi arată că sunt suficiente stocuri de materie primă, aşadar românii nu trebuie să îşi facă griji din acest punct de vedere. România produce suficient pentru acoperirea consumului intern şi are capacitatea de a se susţine singură din punct de vedere alimentar”, a declarat Adrian Chesnoiu, scrie Agerpres.

Afirmațiile ministrului au fost făcute la mijlocul acestei săptămâni după ce șeful MADR a avut, la sediul instituției, o întâlnire de lucru cu reprezentanții Asociației Române a Comercianților de Produse Agricole (ARCPA) și cu cei ai Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificație și Produse Făinoase. Astfel de discuții sunt semnificativ mai importante acum, în contextul acțiunii de monitorizare a stocurilor de cereale de către Ministerul Agriculturii, demarată ca urmare a schimbărilor survenite pe piața internațională după declanșarea agresiunii militare a Rusiei asupra Ucrainei.

„Am solicitat această întâlnire cu principalii cumpărători de grâu în prezenţa domnului ministru pentru face o analiză a balanţei grâului, astfel încât să avem asigurate cantităţile pentru panificaţie până la noua recoltă şi pentru a se nu crea probleme în aprovizionarea populaţiei. Consider că printr-o monitorizare foarte atentă a achiziţiilor de grâu pentru consum intern şi, eventual, pentru export vom reuşi să realizăm ce ne-am propus, adică să nu avem goluri în aprovizionarea cu grâu a morilor”, a simțit nevoia se menționeze Aurel Popescu, președintele ROMPAN.